Hareket Yoluyla Ozgurluk

Home

Calismalarim Kimler Icin?
Bedensel Yol
Ruhsal Yol
Dersler
Program
Tarihce
Farkinda misiniz?

Bir kusu
gorebilmenin onemi
var mi?

FARKINDA MISINIZ?
Sanki cocukken doga icimizdeydi, dogal davranmak icimizden gelirdi. Disimizdaki dunya, doga, cevre bizimle iliskide oldugu kadar vardi. Sonuclari ve cikarlari hesaplamadan tepkilerimizi cekinmeden ortaya koyar ve her seyi doyasiya yasardik. Kendi dunyamiz ve deneyimizin disindakiler yok gibiydiler. Ve yasadiklarimiz yogundu, yasadigimiz anlarin icindeydik, anlarimizlar bir butunduk.

Cocukken de konsantre olmak diye bir kaygimiz yoktu. Bizi yonlendiren merakti. Dikkatimiz de canliydi. Bir kutuyu incelerken, once dikkatimizi ceken rengiydi, sonra uc boyutlulugu ilginc geldi ve elimize aldik. Cevire cevire arastirdik. Acilir mi acaba diye sorardi merakimiz.

Gencken Zen ve Motorsiklet Bakimi Sanati (Robert Pirsig) adli kitabi okumustum. Hakkinda hatirladigim tek sey beni ne kadar etkiledigiydi ve tekrar elime gectiginde bir daha okumaya karar verdim. Ikinci sayfasinda baba ogluna hayranlikla bir kusu gosteriyor. 11 yasindaki ogul "Onlar her yerde var, cok gordum" diyor. Baba da kendi kendine Tabii, 11 yasindayken kuslar cok etkileyici degil diyor, yani gozlerimizin onundeki basit guzellikleri gorebilmek icin daha buyuk olmak gerekiyor demek istiyor. Ben de kendime Keske daha cok yetiskin kuslari gorebilse. Dedim. 5 yasinda bir cocuk ilgilenir miydi? Tahminim evet. 18 yasinda bir genc? 38 yasinda bir yetiskin? Kus gorme yetenegimizi yaslandikca kaybediyoruz. Bir kusu gorebilmeye ogrenmek icin once gormedigimizi fark etmemiz gerekiyor. Ancak kusu gormenin yararini da kavrayamiyorsak, hayatimiza birseyler katacagini anlayamiyorsak bos verip gececegiz. Evet, belki burada kacirdigim bir sey var, bir bakayim, deyip pencereye yaklasmak da yetmiyor. Pencereyi acmak gormenizi kolaylastirir, acabiliyorsaniz. Bu kadar gormekle yetinebilirsiniz. Fakat bir kapi bulup onu acabilirseniz, sonra da kapidan cikarsaniz kusu sadece daha iyi gormezsiniz: kusla beraber oldugunuzu hissedeceksiniz.

Ama bahsettigim kus sizseniz? Siz kendi kusunuzsaniz? Kendinizi gormediginizin farkinda degilseniz? Veya pencerenin onunde duruyorsaniz?

Kendi doganiza ne kadar yakin oldugunuzu biliyor musunuz? Oturdugunuz yerde kendinizin ne kadar farkindasiniz? Dikkatinizi kendinize nasil veriyorsunuz? Bu sorunun anlami ne sizin icin? Soruya aklinizla cevap mi vermeye calisiyorsunuz, yoksa dikkatinizi verirken dusuncelerinizi arka planda tutup farkindaliginizi on plana getirebiliyor musunuz? Yoksa farkinda oldugunuz akliniz ve dusunceleriniz mi? Peki fark edilecek baska neler var?

Bu yetiskin halimizi gelismis bir hal diye dusunuruz. Aklimizla kendimize hakim oldugumuzu zannederiz, ne yaptigimizi bildigimizi de.

Merakliysaniz bunu deneyin. (Merakli degilseniz sakin okumayin. Yoksa gizli bir merakli misiniz?!) Gozlerinizi ve basinizi ters yonlerde cevirin, yani gozleriniz sola giderken, basiniz saga gitsin, sonra tersi. Kolay mi yaptiniz? Niyetinizi gerceklestirebildiniz mi? Kolay yapmis olabilirsiniz, veya yaptiginizi zannediyor da olabilirsiniz - yaninizda biri varsa, ona sorabilirsiniz) Belki de kendinizi guldurdunuz! Belki de okumakla yetinip hic denemediniz. Bir an icerisinde farkinda olmadan butun bu tepkileri yasamis olabilirsiniz. Sizin farkindaliginiz nasil? Farkindaligin anlami sadece olanlarin farkindaligi degil, ayni zamanda yaptiklarimiz, hareketlerimiz ve kendi bedenimizi nasil kullandigimizin farkindaligi ve dogalligimiz ve icimizdeki dogalligimizin farkindaligi demek.

Hareket etmek dogdugumuz bir yetenek. Bir yasa kadar hareket kabiliyetimizi gelistiriyoruz. Bebekken yan yuvarlanmak ve ayaga kalkmak gibi hareketleri becermek icin merak ogretmenimiz oluyor, daha sonra sevdigimiz sporlari ogreniyoruz, ama bircogumuz hayatimizin bir asamasinda ogrendiklerimizi yeterli buluyoruz ve zaman gectikce daha az hareket ediyoruz, yenilik aramiyoruz, bildigimiz alanlarda, alisik oldugumuz sekilde hareket ediyoruz. Agrilar da bunlara eslik ediyor. Ve eskiden kuslari gorebildigimizi unutuyoruz! Insan olarak istedigimizi ogrenebildigimiz icin ve yitirdigimiz yetenekleri tekrar kazanabildigimiz icin sansliyiz. Ancak bununda farkina varmak gerekiyor. Farkindalik da ozgurluk demek.......